CCNA - Running-Config , Startup Config


Running-Config  ,  Startup Config :       Privileges mod(#)  ”da iken çalışan  konfigürasyonu  görüntülemek için  “show running-config” komutu kullanılır.  Bu konfigürasyon RAM’da saklanır. RAM hafızada saklanır. Ozaman flash hafızadan sonra öğrendiğimiz ikince hafıza türümüzde RAM hafızadır. Flash’ta IOS imajı saklanır. RAM’da ise çalışan konfigürayon saklanır. Örnek bi çıktısını görelim;




KAT1#sh running-config
Building configuration...

Current configuration : 1074 bytes
!
version 12.2
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname KAT1
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
interface FastEthernet0/1
!
interface FastEthernet0/2
!

KAT1#show r
KAT1#show running-config
Building configuration...

Current configuration : 1074 bytes
!
version 12.2
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname KAT1
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
interface FastEthernet0/1
!
interface FastEthernet0/2
!
interface FastEthernet0/3
!
interface FastEthernet0/4
!
interface FastEthernet0/5
!
interface FastEthernet0/6
!
interface FastEthernet0/7
!
interface FastEthernet0/8
!
interface FastEthernet0/9
!
interface FastEthernet0/10
!
interface FastEthernet0/11
!
interface FastEthernet0/12
!
interface FastEthernet0/13
!
interface FastEthernet0/14
!
interface FastEthernet0/15
!
interface FastEthernet0/16
!
interface FastEthernet0/17
!
interface FastEthernet0/18
!
interface FastEthernet0/19
!
interface FastEthernet0/20
!
interface FastEthernet0/21
!
interface FastEthernet0/22
!
interface FastEthernet0/23
!
interface FastEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet0/1
!
interface GigabitEthernet0/2
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
!
!
!
line con 0
!
line vty 0 4
login
line vty 5 15
login
!
!
!
end

Bu çıktıda yukarıdan aşağı incelediğimizde konfigürasyon dosyasının boyutu var “Current configuration : “ şeklinde gösterilmiştir.  IOS versiyonu “version 12.2” şeklinde gösterilmiştir. Cihazın adı “hostname” şeklindedir.  RAM hazfızasının özelliğinden dolayı bilgiler geçici olarak saklanır.  Mesela olası bir elektrik kesintisinde uzunca yazdığımız konfigürasyon bu durumda RAM hafızadan silinmiş olur. Bu durumu kurtarmak için yazdığımız konfigürasyonu kaydetme işlemi yaparız. Kaydetmezsek bütün bilgiler uçacaktır. Peki çalışan konfigürasyon nerede saklanacak? Hangi hafızada saklanacak?  Flash ve RAM hafızasından sonra 3. karşılaştığımız hafıza türü de  “NV-RAM” hafızadır.  Kayıtlı yapılandırmamız   adına “startup config” dediğimiz yapılandırmada işte bu kalıcı hafızada saklanır. NV-RAM’de saklanır. 

FLASH Hafıza : İşletim sisteminin imajı IOS bulunur. Kalıcı hafızadır. Switch’lerde dahilidir.

RAM Hafıza : İçerisinde Running-config ve çalışmakta olan IOS işletim sistemi vardır. Flash hafıza içerisindeki işletim sistemi çalışırken RAM’e yükleniyor.

NV-RAM Hafıza : Kayıtlı konfig.’leri içerisinde barındırır.  Bu bilgileri tutan içerisinde bulunan “startup-config” dir.

ROM Hafıza : Burada sınırlı IOS dediğimiz, basic IOS var ki; sadece birtakım kurtarma, recovery anlarında bize yardımcı olan IOS’tur. İşetim sistemi recovery yaparken, password recovery yaparken sınırlı IOS’tan açarak, yani binevi ROM’dan açarak kurtarma işlemini gerçekleştirebiliriz.  Tüm hafıza türleri bunlardır.

Privileges modda iken startup-config yazdığımızda bize “startup-config is not present” çeklinde hata verecektir. Yani yapılandırma henüz kaydedilmediğinde bu mesajı alırız. Şuan çalışan konfigürasyon var.  Ama henüz kaydetmediğim için bu hata mesajını verir. Ozaman yapılandırmayı hemen kaydedelim.   “reload” komutu ile cihazı yeniden başlatmak istiyorum. Burada her ne kadar IOS bize “System configuration has been modified. Save [yes/no]: “ şeklinde uyarı verse de çünkü çalışan konfigürasyonda bir değişiklik yaptım ya IOS ne kadar uyarı verse de ben kendim reload deseydim Yes’e basıp yapılandırmanın son halini kaydedebilirdim. Fakat şuan konfigürasyonu kaydetmeyeceğim, burada yapmak istediğim şey, sanki cihaz benim kontrolümün dışında yanlışlıkla kapandı şeklinde bir senaryo uydurmak istiyorum. Yani cihaz kendi kendine başlasın mesela. 

Cihaz başlarken ############# şeklinde progressbar şeklinde bir şey var. Burada .bin uzantılı IOS sistemi compress(sıkıştırımış) halden, uncompress hale dönüşüp yüklenmesi sürecidir. Peki nereye yükleniyor dersek? Tam olarak ###### anında RAM’e yüklenmektedir.  Çalışan konfigürasyonu kaydetmediğimiz için default ayarlarla karşımıza gelmiş oldu.

Şimdi ise yapılandırmayı kaydetme işlemi yapalım. Öncelikle en basitinde bir hostname değişikliği yapalım.     en > conf t > ho KAT1  dedikten sonra tekrar privileges moda döndüm. Bu yapılandırmayı kaydetmek için “copy running-config  startup-congig” dedikten sonra konfigürasyon “startup-config” içerisinde kaydolmuş olacaktır. Nerden alacak bu kaydedilecek konfigürasyonu? Çalışır durumda bulunan işletim sisteminin bulunduğu “running-config” içerisinden alacak. Nerden nereye kaydedeceksin mantığı vardır.  Kaydettiğimiz konfigürasyonu tekrar kontrol etmek için “show startup-config” dediğimizde yapmış olduğumuz konfg. bilgisi karşımızda olacaktır.  Bu işlemin kısayolu ise “write memory” komutu ile yapılabilir.

Bir konfig. yazdık diyelim ve sonucu görmek için yani show yapmak için privileges moda geçmemiz gerek. Sürekli mod değiştirmek bizim için zor olacaktır. Bunun için cisco bişeyler düşünmüş.   “ do show running-config    komutu, siz ister arayüz modunda olun ister global conf. modunda olun isterseniz line console modunda olun yani nerde olursak olalım “show” komutlarını da çağırabiliyoruz.  Fakat bu komutu kullanırken ? işareti ile yardım alamıyoruz ve TAB tuşu ile komut tamamlayamıyoruz.  Kısaltılmış şeklinde doğru yazarsak yine sıkıntı olmuyor. Fakat dediğim gibi, yardım alma gibi bir şey söz konusu değil.  Show komutlarının dışında,  “do write memory” komutunu da kullanabiliriz.

Bir gözden geçirme işlemi yapacak olursak;

KAT1#  show running-config   :  RAM’deki çalışan konfigürasyonu gösterir.
KAT1#  sh run  :  Yukarudaki komutun alternatif olanıdır.
KAT1#  show startup-config  :  NV-RAM’de kayıtlı konfigürasyonu gösterir.
KAT1#  sh sta  :  Yukarıdaki komutun alternatif olanıdır.
KAT1#  reload  :  cihazı yeniden başlatır.
KAT1#  copy running-config startup-config  :  Çalışan konfigürasyonu kopyalayabiliriz. Binevi kaydetmiş oluruz.

KAT1#  write memory  :  Amacımız sadece yukarıdaki komut ise, bu komutu kullanırız.
KAT1#  write mem  :  alternatif1
KAT1#  write : alternatif 2
KAT1#  wri  :  alternatif 3

KAT1(config-if)#  do sh run  :  nerede olursak olalım komutun başına do koyarsak heryerde çalışır.
KAT1(config-line)#  do sh run  :  Yukarıdaki ile aynıdır. “do write, do reload” çalışmıştı. Deneyerek bakabiliriz.
KAT1#  erase startup-config  :  NV-RAM’deki kayıtlı konfigürasyonu silmiş oluruz.
KAT1#  delete flash:    yazıp entera bastığımızda silmek istediğimiz dosyanın adını yazarak, flash’ın içinden imaj, txt vs. dosyaları silebiliriz. Aşağıdaki gibi…
Delete filename []?c2960-lanbase-mz.122-25.FX.bin
Delete flash:/c2960-lanbase-mz.122-25.FX.bin [confirm]
OK…

Yorumlar