CCNA - Tarih/Saat - Banner - Description


Tarih/Saat  -  Banner  -  Description : Cihazdaki sistem saatini görmek için privileges modda “show clock” komutunu kullanırız. Aynı zamanda “show clock detail” parametresi de bu zaman bilgisini nereden aldığını söyler.  Aynı zamanda user modda yine aynı komutlar kullanılabilir. Çünkü cihazın konfigürasyonu ile veya cihaza dair kritik bir bilgi olmadığı için zaman bilgisi iki modda da karşımıza çıkar.  Komutu yazdıktan sonra karşımıza çıkan 1993 donanımsal tarih/saattir. Default zaman ayarıdır. Peki zaman bilgisi neden önemlidir? Bu soruya bir cevap bulmaya çalışalım. İlk önce parola varsa devredışı bırakalım, kafamızı karıştırmaması adına.  Terminalde, global conf. modundan privileges moda geçerken, mod değiştirirken, bize “%SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console” şeklinde bir log bilgisi düşürdü. Bunun üzerinde pek durmamıştık.  Ekrana düşen bu bilgi “Syslog” log bilgisidir. Cihazın bizimle konuştuğu dildir aslında syslog. Bu mesaj bize bir şey söylüyor;  Örn: Global konfigürasyon moddan privileges moda geçtin diyor. Önemsiz bir şey gibi görünsede aslında konfigürasyonu dair bir bilgi. Ancak bu syslog mesajında önemli bir şey eksik.  Oda zaman bilgisi.  “show running-configuration’da”  log mesajlarının neden zaman bilgisi düşünmediğini görebiliriz.  konfigürasyon dosyasının ilk satırlarında göreceğimiz “no service timestaps log datetime msec”  konfigürasyon dosyasında default olarak demişki “log mesajlarında zaman bilgisi basma” .

Ben loglarda zaman bilgisi basılmasını istiyorum diyelim. Bunun için  “service timestamps log datatime msec” yani ekrana log bilgisi düşürürken zamanı da düşür diyoruz. Zaman bilgisini değiştirmek için configuration moda geçmemize gerek yok. Nadiren  privileges modda  kullanılan komutlar bulunmaktadır. Bunun için privileges modda  “clock set 12:00:00  10 April 2018”  komutunu kullanıyoruz.

Console açılışında banner mesajı yazdırmak istiyorsak global conf. modunda  “banner motd  #Sadece Yetkili Kişiler!# ”  komutunu kullanabiliriz.   Bu mesaj cihaza ilk bağlandığımızda login olurken karşımıza çıkar. Banner’lar sadece tek satırda olmaz.  “banner motd #” dedikten sonra satır satır banner cümleleri yazabiliriz ve sonuna # işareti koyup enter dediğimizde banner sonlanır.

Sıra geldi interface’lerin altına description (açıklama) ekleme işlemine. Yine global conf. modunda bir interface altına girelim.   “int f0/1  >  description Misafir1”  dediğimde.  Running-config’de İnterface f0/1  altına baktığımızda yazdığımız misafir1 açıklamasını göreceğiz.    Birden fazla network işaretleyip aynı açıklamaları verebiliriz. Bunun için ise;  “int range fa0/3-4  >  description  BT-Network” şeklinde 3 ve 4. interface’lere  BT-Network açıklamasını verdik.
Farklı bir kullanım şekli olarak  “int range  fa0/5-6, fa0/8” dediğimizde 7. interface’i seçmeden geçmiş olduk.  5-6-8. interfaceleri kapat (shutdown) diyebilirim mesela.

Buraya kadar olanları toparlayacak olursak;

S1#  show clock

S1#  show clock detail

S1#  clock set 12:00:00  28 April 2018

S1(config)#  banner motd  #Lütfen Yetkili Kisiler!#

S1(config)#  int range fa0/1-2
S1(config-if range)#  description BT Network

S1(config)# int range  fa0/3-4,  fa0/6
S1(config-if-range)#  shutdown

Yorumlar